Ο Ολυμπιακός είναι ένα… δύσκολο καράβι και ένας οργανισμός με τεράστιες απαιτήσεις. Είναι ένας σύλλογος που έχει μάθει στις επιτυχίες, στους τίτλους και στο καλό ποδόσφαιρο. Το να μένει δύο σερί σεζόν χωρίς τίτλο, προφανώς και ξινίζει. Ασφαλώς, μέσα στο ποδόσφαιρο είναι και η δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη θέση.
Ωστόσο, οι πολλές αλλαγές που έγιναν το τελευταίο διάστημα σε προπονητές, επιτελεία, στελέχη και ποδοσφαιριστές, ήταν λογικό να φέρουν σκαμπανεβάσματα στην απόδοση και να την κρατήσουν πιο πίσω από τους υπόλοιπους διεκδικητές του τίτλου. Διότι απέναντί τους είχαν τρία σύνολα, ειδικά φέτος, που είχαν χτιστεί από πέρυσι. Με λιγότερα χρήματα, αλλά με τον κορμό να παραμένει σε γενικές γραμμές ίδιος. Παρά τις επενδύσεις που έκαναν οι «ερυθρόλευκοι» σε χειμώνα και καλοκαίρι, η σεζόν δύσκολα θα σωθεί. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, αφού το -9 και το προσπέρασμα τριών αντιπάλων φαντάζει ένα πολύ υψηλό εμπόδιο.
Η ήττα από τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο ήταν λογικό να φέρει απογοήτευση, αλλά και τις πρώτες αντιδράσεις. Ο Πέδρο Άλβες που επί της ουσίας έκανε λιγοστά πράγματα κατά τη δίμηνη παρουσία του στου Ρέντη, ήταν ο πρώτος που κούνησε μαντήλι. Αντικαταστάθηκε από τον Ντάρκο Κοβάσεβιτς, έναν άνθρωπο που έχει περάσει άλλες δυο φορές από τους Πειραιώτες. Στο πλάι του άλλοτε «killer», τοποθετήθηκε ο Κριστιάν Καρεμπέ. Σύμβουλος στρατηγικής μέχρι πρότινος, αλλά πλέον με ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό της ομάδας της νέας σεζόν.
Και οι δύο αυτές κινήσεις, οι οποίες είναι οι πρώτες και δεδομένα θα ακολουθήσουν και άλλες, δείχνουν πως η ποδοσφαιρική λογική θα επιστρέψει στον Ολυμπιακό. Είναι κάτι που προφανώς χρειαζόταν. Διότι δεδομένα έχουν μπει πολλά χρήματα, είτε μιλώντας για μεταγραφές, είτε για υψηλά ενοίκια σε δανεισμούς και υψηλά συμβόλαια. Αλλά αρκετά από αυτά, κλήθηκαν να τα διαχειριστούν άνθρωποι (τεχνικοί-αθλητικοί διευθυντές, προπονητές) που τα σε ξόδεψαν μπόλικες λανθασμένες επιλογές. Τι σημαίνει αυτό; Πως θα πρέπει ξανά να μπει το χέρι βαθιά στην τσέπη, ώστε να διορθωθούν λάθη συνεχόμενων μεταγραφικών περιόδων. Γι’ αυτό και λοιπόν πρέπει να περιοριστεί το εν λόγω ρίσκο. Πώς; Με ανθρώπους που γνωρίζεις καλά και σε γνωρίζουν αντίστοιχα καλά. Όπως ο Κοβάσεβιτς, ο Καρεμπέ και οποιαδήποτε άλλα άτομα, που είναι γνώριμα στον οργανισμό του Ολυμπιακού, επιλεχτούν.
Και ο Ολυμπιακός αυτό έχει ανάγκη τη δεδομένη στιγμή που μιλάμε. Ανάμεσα στα λάθη που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, το οποίο το ξέρουν και οι ίδιοι, τώρα πράττουν σωστά. Με πρόσωπα που γνωρίζουν την ομάδα, το στάτους της και τις απαιτήσεις. Άτομα που έχουν την εμπειρία και τις παραστάσεις από μεγάλα πρωταθλήματα ως ποδοσφαιριστές, αλλά και που μπορούν να αναλάβουν ευθύνες. Να το πάρουν πάνω τους όταν η ομάδα κερδίζει και επιτυγχάνει, αλλά και όταν θα έρχονται αποτελέσματα που δεν θα είναι ικανοποιητικά. Αμφότεροι, ήξεραν να το κάνουν και να βγαίνουν μπροστά και ως ποδοσφαιριστές, έχουν το DNA του νικητή και τη φιλοσοφία που χρειάζεται το κλαμπ τώρα!
Η διοίκηση τους εμπιστεύεται και τους δίνει τα… κλειδιά. Στο χέρι τους είναι να την αξιοποιήσουν και να επαναφέρουν τον Ολυμπιακό στις «εργοστασιακές ρυθμίσεις». Άλλωστε, έχουν μπόλικο χρόνο μπροστά τους για να το πετύχουν αυτό, ακολουθώντας ορισμένα ορθολογικά βήματα, όπως για παράδειγμα τα παρακάτω.
1) Αξιοποιώντας τις γνωριμίες τους και το όνομα που έχει χτίσει ο σύλλογος, βρίσκοντας πρότζεκτ και ποδοσφαιριστές σε καλή ηλικία, οι οποίοι θα αποτελέσουν τις βάσεις του αυριανού (και μεθαυριανού) Ολυμπιακού.
2) Μελετώντας εξονυχιστικά το ρόστερ: όσους βρίσκονται τώρα σε αυτό, όσους είναι δανεικοί σε άλλες ομάδες, όσους δανεικούς θέλουν να διατηρήσουν (με νέο δανεισμό ή αγορά), όσους από τη Β’ ομάδα και την Κ19 μπορούν να προωθήσουν για να συμμετάσχουν στην καλοκαιρινή προετοιμασία.
3) Βρίσκοντας έναν προπονητή που θα πάρει τις εισηγήσεις τους, θα μελετήσει και αυτός την ομάδα. Και που θα αποτελεί έναν άνθρωπο, ο οποίος μπορεί να μην είναι κανένα φοβερό και τρομερό όνομα ή να είναι τελείως γνωστός, αλλά να έχει ξεκάθαρο πλάνο, στόχευση και δίψα για την ευκαιρία που θα του δοθεί. Χτίζοντας μια ομάδα που θα επανέλθει στα θετικά αποτελέσματα και θα αποκτήσει ξανά ψυχολογία για αρχή και στη συνέχεια θα βάλει στο ρεπερτόριό της το καλό και παραγωγικό ποδόσφαιρο.
4) Εξηγώντας στους υπάρχοντες ποδοσφαιριστές του ρόστερ, πού αγωνίζονται και το τι πρέπει να κάνουν όταν φοράνε τα ερυθρόλευκα. Αλλά δίνοντας και σε αυτούς που τα συμβόλαιά τους λήγουν και η πλειοψηφία (σε ποδοσφαιρικό τμήμα και διοίκηση) επιθυμεί την παραμονή τους την δέουσα σημασία, συζητώντας μαζί τους το ενδεχόμενο παραμονής.
Και δεν είναι μόνο τα παραπάνω, αλλά θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια αρχή και έναν... μπούσουλα για Κοβάσεβιτς-Καρεμπέ. Μανίκια έχουν σηκώσει ήδη, μένει να φανεί και η δουλειά που θα κάνουν.
Follow @giorgostsanakas
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.